Vikingeskib

Havhingsten kommer på pengene
Nationalbanken udgiver 20 kr. mønt med vikingeskibet
 

 

 


Vikingeskibe

 

20 krones mønt med vikingeskibet Havhingsten
Den nye 20 kr. mønt med Havhingsten
Foto: Nationalbanken

Torsdag d. 29. juli 2008
Vikingeskibet Havhingsten ligger nu i Isefjorden og venter på, at festforberedelserne i Roskilde er færdige til den store modtagelse på lørdag. Derfor kunne Havhingsten ikke selv være til stede, da Nationalbanken lancerede en ny mønt på Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

20 krones mønt med Fregatten Jylland
Fregatten Jylland fik tidligere på året sin 20 kr. mønt. Foto: Nationalbanken

20 krones mønten er præget med Havhingsten på "krone-siden", og derfor havde Nationalbanken valgt at præsentere den på Vikingeskibsmuseet. Mønten er et led i rækken af temamønter, som Nationalbanken har udsendt i de senere år. Banken er netop nu i gang med at en serie af skibs-mønter, og Havhingsten er den fjerde i den serie.

20 kr. med dieselskibet Selandia
Dieselskibet Selandia var en Verdens-sensation, da det blev søsat i 1932. Det fik bl.a. Winston Churchill til at sige, at England nok plejede at lære af Danmark indenfor landbrug, men åbenbart nu også skulle gøre det indenfor skibsfart.
Foto: Nationalbanken

I skibs-serien er tidliger udsendt 20 krones mønter med inspektionsskibet Vædderen, Fregatten Jylland og det dieseldrevne skib Selandia, som i mange år sejlede med Verdens største dieselmotor bygget på B&W i København

Havhingsten har i øvrigt netop droppet et besøg hos sin "mønt-kollega" Fregatten Jylland i Ebeltoft, hvor den havde stillet et besøg i udsigt. På grund af vejret og tidsplanen valgte Havhingsten i stedet at gå direkte over Kattegat og lægge sig i læ i Isefjorden, så den er klar til modtagelsen lørdag d. 9. august.


En isbjørn fik æren af stå bag dronningen, da Nationalbanken sidste år udsendte en 1000 kr. mønt i grønlandsk guld
Foto: Nationalbanken

Motivet til 20 krones mønten med Havhingsten er udført af billedhuggeren Erik Varming. Mønten udsendes i 1,2 millioner eksemplarer - til en samlet værdi af 24 millioner kroner. I 2004 optrådte Havhingsten som model for et frimærke, da Post Danmark udsendte en serie vikinge-frimærker, som også omfattede Jellingestenen.

Nationalbankens næste skibsmønt er varslet til at blive offentliggjort i september

Nationalbanken har tidligere udsendt en serie med 20 krones mønter med tårne rundt om i Danmark. Derudover har banken udsendt en "Polar-serie" som blandt andet omfatter en 100 kr mønt i sølv og en guldmønt med en isbjørn og et pålydende på intet mindre end 1000 kr.