Vikingeskib

Magasinet Viking
Nyhedsarkiv
Årgang 2005
 




Se kalenderen:
Vikinge-markeder


Månedag d. 12. december 2005
Viking kalender - online

Online-kalenderen
over viking arrangementer udbygges fortsat. Nu er alle måneder 2006 kommet med. Mange arrangementer er nævnt - og flere kommer til.

Endnu mangler mere udbyggede informationer om en del begivenheder - men de bygges løbende på i den kommende tid.


Odinsdag d. 30. november 2005
Valhal julekalender - også for voksne

Frejas Stævnemøde
Udsnit af billedet Frejas Stævnemøde som bl.a. er kaldt en leflen for nekrofili

Valhal er over os. I tilknytning til TV2's julekalender åbner Nationalmuseet i december en udstilling med rekvisitter fra Valhal udsendelserne. I Jelling er man dog særlig opfindsom. Her åbner museet Kongernes Jelling sin egen julekalender for voksne. Hver dag i december afsløres et nyt fotografi af en af de nordiske aser, og til jul står udstillingen Mytologiske Fotografier helt klar. Det er smukke billeder af den norske fotograf Svein Bringsdal, som dog i Norge er blevet beskyldt for både at være pornografiske og en leflen for nekrofili.


Månedag d. 21. november 2005
Kalender for jule-måneden
Ladby er ikke ene om at se mulighederne i at holde julemarked. Både Fyrkat og Foteviken har gjort det i årevis. Derfor er de også med på den første lille bid af en online vikingekalender, som vi nu begynder offentliggørelsen af. Den omfatter i første omgang blot december - men flere måneder følger.

Friggsdag d. 18. november 2005
Jul ved skibsgraven
Det er ikke kun tv-stationerne som starter jul allerede i november. I morgen og soldag holdes jule-vikingemarked omkring Ladbyskibet ved Kerteminde. Der er åbent kl. 11 - 15 begge dage.

Vaskedag d. 5. november 2005
TV2 julekalender
forgår i Valhal

Vikingerne er nu også kommet ind selveste børnenes julekalender.

Torsdag d. 20. oktober 2005
Viking kalender for 2006 er klar
Så er den nye version af almanakken for vikingeinteresserede klar. Udover en fuldt udbygget lommekalender for 2006 rummer den oplysninger om 24 vikingearrangementer i ind og udland. Kalenderen er gratis og kan hentes i pdf-format på Almanak.dk.

Også 15. oktober - fødselsdatoen for danernes fremtidige vikingekonge - er kommet med at kalenderen.


Friggsdag d. 14. oktober 2005
Blunt var blond i 1066
En stribe danske medier referer i dag popmusikeren James Blunt for, at han skulle være i familie med den danske konge Gorm den Gamle. Han hævder, at familienavnet henviser til, at hans forfædre var blonde, da de i 1066 drog fra Danmark for at kæmpe i Slaget ved Hastings. Hvem kan nu hævde, at det er umoderne at være viking?


Natlig møntproduktion i bankens kælder
Kulturnat er snart blevet en del af enhver købstad med respekt for sig selv. I København og Århus holdes kulturnatten i aften. I Århus benyttes natten til at genoptage byens gamle møntproduktion. Aftenen igennem slår stifteren af Vikingnet, Claus Damkjer, mønt i det lille vikingemuseum under Nordea Banks kælder ved Domkirken. I Ribe holdes kulturnatten på søndag. Da vil det være muligt at se Ribe Vikingecenters nye båd, Gisla, i rigtigt vand, når den sejler på Ribe Å.

Soldag d. 9. oktober 2005
Nyt slag ved Hastings
Slaget ved Hastings d. 14. oktober 1066 anses ofte for at være afslutningen på vikingetiden og derfor en historisk milepæl. Flere gange er slaget på forskellig måde blevet markeret - sidste gang i år 2000. Nu sker det igen! Den britiske Vikingegruppe The Vikings inviterer nu interesserede til en genopførelse af slaget for 940 år siden. Det nye slag finder sted næste år d. 14. og 15. oktober, og gruppen har oprettet en speciel registreringsside med information om krævet påklædning, våben m.v. for de, som ønsker at deltage.

Odinsdag d. 5. oktober 2005
Lær at slå lindereb
Skibslauget Sif Ege arbejder videre på at udstyre deres skib med en rig af lindebast. I den kommende weekend inviterer lauget alle interesserede til Frederikssund for at lære at slå reb på den gamle måde. Underviseren er rebslageren Ole Magnus. Der er fri adgang, og tilmelding er ikke nødvendig. Se nærmere på Sif Eges hjemmeside.

Friggsdag d. 30. september 2005
Aros-udstilling forlænges
Moesgård Museums store udstilling om vikingetidens Århus er blevet så populær, at udstillingsperioden forlænges. Oprindelig var det hensigten, at Aros-udstillingen skulle slutte til nytår, men den er nu forlænget til 30. april 2006

Søsætning Thor af Neessund
Thor af Neessund efter søsætningen, hvor besætningen trak skibet ud i det lave vand

Soldag d. 4.september 2005
Thor af Neessund søsat
Flere tusind mennesker var mødt op på Limfjordscentret i dag, da vikingeskibet Thor af Neessund blev navngivet og søsat. I et blændende solskin festede thyboerne for deres nye vikingeskib, som har fået et udseende, som til forveksling ligner Roskilde-skibet Helge Ask. Selv dragehovedet er stammer derfra. Mere fra søsætningen følger.


Neessund Vikingeskib bæres ud til søsætning
Skibet, da det for få dage siden blev trukket ud og gjort klar til på søndag

Friggsdag d. 2. sept. 2005
Vikinger i hovedstaden
Udover søsætningen i Thy byder den kommende weekend på flere andre vikingearrangementer. Syv museer i hovedstadsområdet åbner dørene for vikingearrangementer i både denne og næste weekend.

Også på Fyn er der vikinger. I Otterup har handelstandsforeningen iværksat en vikingedag med deltagelse af bl.a. vikingegruppen OdinsVI.

Soldag d. 28. august 2005
Neessund klar til søsætning
Danmarks fjerde rekonstruktion af det "lille langskib" fra Roskilde Fjord - Skuldelev 5 - er nu klar til at blive søsat. Neesund Vikingeskibslaug har trukket skibet ud til vandet og gjort klar til stort rykind på søndag. Læs mere


mjollnir-is-pinde-skib01-200.jpg (7723 bytes)
Vikingeskibet Mjollnir efter søsætningen i Amsterdam, torsdag

Vaskedag d. 27. august 2005
Hygge i Ask-teltet under Kællinghøl Vikingemarked
Hyggemarked
i Bjerringbro

Det første vikingemarked i Kællinghøl blev vellykket. Læs mere

Månedag d. 22. august 2005
Ispinde søger mandskab
De seneste dage er verdenspressen næsten faldet over sine egne ben i kampen om at fortælle om det nyeste vikingeskib, Mjollnir, som torsdag blev søsat i Amsterdam. Skibet er bestemt ikke som andre - det er nemlig bygget af ispinde. Læs mere


Ask kriger i hird skole
Ruud Conijn fra Ask under
dagens undervisning i krigskunst på Tivoli Frihedens hirdskole.

Vaskedag d. 20. august 2005
Ask optræder på Frijsenborg Gods
Vikingernes optræden i Tivoli Friheden er allerede på weekendens første dag blevet en stor succes. Trods de tivoliserede omgivelser har det lille marked en god stemning og hirdskolen trak mange børn. Tivoli Friheden oplyser, at der i dag kom omkring 2000 flere gæster end normalt for en lørdag udenfor skoleferien - svarende til forøgelse på 80 procent i forhold til gennemsnittet. Kampgruppen Asks krig blev fulgt intents selvom den foregik på pladsen foran tivoliets scene.

Ask har imidtid travlt. Med kort varsel har gruppen accepteret også at kæmpe på Frijsenborg Gods i denne weekend. Godset - som ejer over halvdelen af Hammel Kommune - har lagt park til et event Frijsenborg Explorer som havde annonceret middelalderkrig. Middelalderfolkene meldte imidlertid afbud kort før arrangementets start, og Ask accepterede at være stand-ins med vikingekrig. Asks optræden i såvel Friheden som på Frijsenborg fortsætter i dag, søndag.


Vaskedag d. 20. august 2005
Rettelse
Her på siden blev det i denne uge oplyst, at der i dag, lørdag, skulle være vikingemarked i Kællinghøl. Der var desværre tale om en fejl. Markedet nær Bjerringbro finder først sted næste lørdag - d. 27. august. Redaktionen beklager meget og håber, at ingen forgæves tog til Bjerringbro i dag.

Torsdag d. 18. august 2005
Søsætning i Thy
Præcis på årsdagen - 4. september - for sidste års søsætning af det store langskib i Roskilde, søsættes endnu et langskib. Denne gang i Thy. Skibet er noget mindre end den store Skuldelev 2 - rekonstruktion i Roskilde. Thy-skibet er en rekonstruktion Skuldelev-skibenes nr. 5. Programmet for søsætningen i september kan findes på den nye hjemmeside for Neesssund Vikingskibslaug. Udover selve søsætningen vil der være en udstilling, en række børneaktiviteter, musik og  et mindre vikingemarked arrangeret af vikingegruppen Hartr fra Holstebro.

Den nye udgave af Skuldelev 5 bliver den fjerde af slagsen i danske farvande. De øvrige er: Sebbe Als, Lindheim Sunds og Helge Ask. Herudover findes bl.a. en Skuldelev 5-rekonstruktion i Catoira i Spanien.


vikingemiddag på Markedet ved Hobro
På Sildehagen var vejret så godt, at aftensmaden kunne indtages fælles under åben himmel - uden at deltagerne blev våde

Månedag d. 15. august 2005
Roskilde lægger an til træf
Vejret er i fremgang for sommerens vikingebegivenheder. På Sildehagen var skråningen ned mod Mariager Fjord tæt besat af over 40 vikingetelte, og der var en tæt strøm publikum fra Hobro og omegn. Selv det lille marked på den gamle kristne gravplads ved Sebbersund tiltrak meget publikum. Her deltog bl.a. vikingegruppen Lindholm Høje. Ved Ladbyskibet på Fyn kom 1337 besøgende, hvilket er rekord for den lille hyggelige plads rundt om skibsgraven.

I den kommende weekend ventes omkring 200 vikinger til marked ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Udover markedet samler museet de mindre skibe fra Roskilde Fjord til et træf. Nærheden til hovedstadsområdet giver traditionelt Roskilde mulighed for at samle et stort publikum  Et mindre nyt marked holdes i Kællingbøl ved Bjerringbro, kl. 10-16 lørdag. Stedet er en jernalderbebebyggelse med et langhus beliggende i en hyggelig skov få hundrede meter fra Gudenåen. Det kan findes under punktet   "Historisk Værksted" på Bjerringbros orientering om Gudenåprojektet. Markedet arrangeres af den gryende vikingegruppe Freja (tlf. 86 68 34 95). Herudover deltager medlemmer af vikingegruppen Hartr, Ask og Vikingerytteriet.

Ask er også med i Tivoli Frihedens første vikingemarked, som holdes i weekenden. Her arrangerer gruppen bl.a. krigerskole for børn.


Månedag d. 8. august 2005
Vikinger i Tivoli Friheden
Et par af årets vikingebegivenheder nåede ikke komme med i den vægkalender som årets Viking magasin indeholder. Det ene er et lille marked som holdes i Sebbersund Vikingeby tæt ved Nibe. Det holdes på lørdag kl. 10-16. Den anden begivenhed er en nyskabelse, som holdes i den følgende weekend (20.-21. aug). Det er Tivoli Friheden i Århus som blandt sine årlige events har lagt et Valhalla-arrangement ind. Her deltager bl.a. kampgruppen Ask, flere handlende samt islandske heste.

I den kommende weekend holdes desuden vikingemarkeder ved skibsgraven i Ladby og på Sildehagen i Hobro. Desuden holder Ribe Vikingecenter Danmarksmesterskaber i Vikingebueskydning.


Torsdag d. 4. august 2005
Store vikingemarkeder i weekenden
Den kommende weekend er præget af nogle meget store årlige vikingebegivenheder, men en stor del foregår i udlandet. Den største danske begivenhed foregår i Bork Vikingehavn, hvor 290 vikinger har meldt deres ankomst. Om søndagen er der lagt op til vikinge-modeshow, hvor de bedste tekstiler vil blive vist frem. Der er udsat en præmie på 3000 kr. til den flotteste dragt. Der er herudover mulighed for at se, hvor langt havnen er kommet med bygningen af den ny Skuldelev 6-kopi. Skibet ventes færdigt i næste sæson.

I udlandet går det løs i Tyskland, Polen, Spanien og Norge i de kommende dage. Størst er den årlige Jomsborg Vineta i Wolin, som givetvis er en af de få europæiske vikingemarkeder, som overgår Moesgård i størrelse. Specielt antallet af krigere er enormt. I den vestspanske by Catoira holdes søndag den årlige vikingefestival, som plejer at trække over 20.000 besøgende. Byen gør meget ud af vikinger og har bl.a. et vikingeskib bygget som kopi af Skuldelev 5 (samme type som danske Helge Ask).

På Lofoten i Nordnorge holdes vikingemarked ved Museet på Borg. Dette marked ventes også at blive stort. Adskillige engelske og polske krigere fortsatte direkte fra det netop overståede Moesgård Vikingetræf i bil op gennem Sverige for at være klar til det nordnorske marked i weekenden. En af de polske Jomsborg-vikinger indledte ganske vist besøget på Lofoten med et sygehusbesøg efter at være blevet ramt med en kampøkse i hovedet. Han ser dog ud til at komme sig uden alvorlige mén, så alt tegner atter lyst under midnatsolen.


Moesgård viking i rullestol
Tyske vikinger på weekendens træf på Moesgård. Herren til højre ikke er krigsinvalid fra træffets kampe.

Tyrsdag d. 2. august 2005
Asen Tor skabte mudderkrig på Moesgård
Det netop overståede vikingetræf på Moesgård Strand blev på mange måder en succes med mange spændende indslag fra mange steder i verden. Vejret bidrog dog ikke til festlighederne. Hele lørdagen druknede i regn -  som kun blev afbrudt af jævnlige tordenbyger. Lørdag aften klarerede det dog lidt op og holdt tørvejr indtil søndag eftermiddagen, hvor der tordenvejr atter begyndte at hærge pladsen. Asatroende kunne bestemt ikke klage over, at Tor havde glemt dem!

Vejret betød, at de næsten 300 krigere måtte aflyse den ene af lørdagens kampe. Efter opklaringen besluttedes det at genneføre søndagens krige, men netop som den sidste krig begyndte satte Tor for alvor ind med torden og lynild og fik slaget til at ende i en sand mudderkrig. Trods det voldsomme vejr trodsede næsten 7.000 mennesker regnvejret lørdag, mens omkring 10.000 besøgte markedet søndag. Det er noget mindre end tidligere år - men alligevel markant mere end noget andet af landets vikingemarkeder tiltrækker - selv i solskin. TV2 Østjylland viste søndag en reportage fra vikingetræffet. Den kan ses på TV2 regionernes netTV. Vælg TV2 Østjylland - udsendelsen d. 31. juli og klik derefter på udsendelsen om Vikinger.


Friggsdag d. 29. juli.2005
Vikinger strømmer til Moesgård vikingetræf
Allerede sidste månedag begyndte mange vikingeinteresserede at strømme til Moesgård Strand, hvor landets største vikingemarked udspiller sig i weekenden. Krigere, heste og handlende fylder nu godt op på området, som tegner til at blive det største og mest imponerende indtil nu. Særlig opmærksom har ny bygning tiltrukket sig. Moesgård Museum har konstrueret et let langhus, hvor taget er fremstillet af teltdug. Huset kan forholdvis bygges op og fjernes igen og rummer uden problemer et halvt hundrede mennesker. Den midlertidige bygning tjener som serveringsbygning under markedet.

Månedag d. 13. juni.2005
Dårligt nyt for Leif den Lykkelige
Kendskab til vikingernes bedrifter er ikke voldsomt fremtrædende blandt danske skoleelever. Dagbladet Politiken har netop gennemført en historisk test blandt 8. klasseselever på otte skoler. Mellem 25 historiske emner kom et spørgsmål om Leif den Lykkelige ind som klart nummer chock. Kun 19 procent af eleverne vidste, at Vinland var hans betegnelse for Nordamerika - på trods af, at eleverne kun havde tre valgmuligheder og dermed 33 procents chance for at svare rigtigt ved en tilfældighed. De to mere populære bud på Vinland var Frankrig og Island.

Prøv eventuelt selv hele Politikens test.


Månedag d. 6. juni.2005
Vikinger og andre sejlfolk invaderer Odense
Sejskibs-arrangementet For Sejl, som netop er sluttet i København, genåbner i den kommende weekend i Odense, hvor der også vil være vikinger og vikingeskibe. Blandt andet deltager medlemmer af den fynske vikingegruppe OdINSVI. I Københavns Havn skabte flere russiske sejlskibe larmende opmærksomhed ved at fyre kanoner af mod hinanden i et søslag. Denne nymodens aktivitet afholdt vikingeskibene sig naturligvis fra. Slaget gentages i farvandene omkring Odense.

Vikingernes Aros set fra Søen

Odinsdag d. 1. juni.2005
Vikingernes Aros åbner
I dag åbner Moesgård Museum den store udstilling om Vikingernes Aros. Byen Århus (Aros) var i vikingetiden af langt større betydning, end man hidtil har antaget, og mange fund tyder på, at byen eksisterede allerede i 700-tallet. Som landets eneste by har Århus samme bycenter, som den havde i vikingetiden. Det har gjort det vanskeligere at foretage udgravninger men understreger til gengæld, at Århus har været blandt Danmarks vigtigste byer i over 1200 år. Udstillingen Vikingernes Aros rummer også mange interessante fund fra omegnen af Århus, herunder det nye Haldum-skrin, der er af samme type som det sydtyske Bamberg-skrin (omtalt nærmere i det nyeste nummer af magasinet Viking).

I morgen d. 2. juni åbner arrangementet For Sejl i Amaliehaven i København. Sejlskibe fra flere tidsepoker lægger til ved kajen. Første dag lægges vægt på vikingetiden, hvor blandt andet skibet Freja Byrding vil tilbyde sejladser for publikum. Arrangementet gentages næste weekend i Odense.


Viking dreng ved Frederikssund Vikingespil: Foto Michael Borgen

Tyrsdag d. 24. maj 2005
Viking 2005 kommer til København
2005-udgaven af magasinet Viking kan nu købes 35 steder rundt om i landet, og stadig nye salgssteder føjes til forhandlerlisten i den kommende tid. I København vil bladet de kommende dage kunne købes på Miljøfestivalen. Det sker på Østerbrogade ved Sortedamssøen, hvor det forhandles på Flint & Hvids Økologiske stand fra torsdag eftermiddag og resten af weekenden.


Vaskedag d. 7.5.2005
Viking 2005 er udkommet
Nu er 2005-versionen af magasinet Viking udkommet med helt nye temaer. Bladet bliver i den kommende tid sendt til alle forhandlere. Har du vanskeligt ved at komme til en forhandler, er der nu også åbnet mulighed for at bestille bladet på nettet. Blot er det nødvendigt at bestille mindst 5 styk - til gengæld betaler du kun for fire!. Se nærmere under bestillinger.

Tyrsdag d. 29.3.2005
Udstilling for vikingekunst åbner i april
Her i april begynder så småt sæsonens første større vikingeakvititeter. Der er nu næsten tradition, at kunstudstillingen Nordlys i Horsens er først på banen. Det sker lørdag d. 23. april, hvor tidligere minister Jan Trøjborg åbner Danmarks formodentlig eneste fernisering over moderne vikingekunst. Udover ferniseringen er der vikingemarked og våbendemonstration af

 medlemmer af vikingekampgruppen Ask. Kunstudstillingen omfatter bl.a. værker af maleren Per Kramer og billedhuggeren Karl-Heinz Boserup. Arrangementet finder sted på Filips Sten & Billedhuggeri i Horsens. Selve kunstudstillingen kan ses indtil 1. juli


Tyrsdag d. 15.3.2005
Supermarkedschef foreslår Vikingelov
Direktøren for supermarkedskæden Irma, Alfred Josefsen, foreslår i en kommentar i Berlingske Tidende søndag, at Danmark afskaffer Janteloven og erstatter den med en Vikingelov. Han mener, det moderne samfunds krav til innovation kræver et nyt kollektivt normsæt. En doktrin om, at danskerne er et tillidsfuldt og skabende folk, som glæder sig over egen og andres succes"

Torsdag d. 3.3.2005
Årets Viking magasin ventes klar til maj
Viking magasinet, som sidste år kunne findes over store dele af landet, får nu en efterfølger. Redaktionen arbejder netop nu på Viking 2005, som ventes færdig ved indgangen til maj måned. Det ventes derfor at være klar til årets første store vikingebegivenhed, Vikingemarkedet på Ribe Vikingecenter d. 7. og 8. maj 2005.

Oversigten over forhandlere vil blive opdateret, når bladet er udkommet. Vikingegrupper, butikker, museer eller andre, som ønsker at blive optaget som forhandlere i den kommende sæson er velkomne til at kontakte redaktionen. Det kan ske enten via den almindelige bestillingsformular eller ved at ringe på tlf. 86 12 77 66.

Klik her for tidligere nyheder